Verpleegkundige praktijk

De Heldere Maan

Paramedisch Specialist Autoimmuun en Chronische ziekten

Herken je dat ook? Zo’n vervelend gevoel – je hoofd wilt niet wakker worden en staat zwaar op je schouders, terwijl het je al helemaal niet lukt om je te concentreren. Het lijkt net alsof er een soort mist in je hersenen hangt. En er lijkt niets tegen te werken. Van koffie, fruit en water tot goed of slecht slapen; dit lijkt geen invloed te hebben. Vooral als zoiets plotseling ontstaat, kan het veel vragen opwekken. Waar komt dit gevoel vandaan? En hoe kan je brein, dat normaal gesproken zo goed werkt, opeens op stand-by staan?


Er zijn veel factoren die hier bij spelen, en hier ik voor mijzelf en mijn lezers onderzoek naar gedaan. En natuurlijk kunnen omstandigheden zoals een lockdown dit erger maken, waardoor het extra belangrijk is om hier nu aandacht aan te besteden. Dus, wat kun je doen om van je hersenmist af te komen? En hoe ziet een behandeling eruit?

Helaas is er weinig te vinden over dit onderwerp in wetenschappelijke onderzoeken. Brainfog wordt vaak gezien als een symptoom van andere stoornissen, en overal wordt het onder iets anders genoemd. Volgens het huisartsengenootschap hoort het bij depressies of slaapstoornissen, terwijl volgens apothekers het een bijwerking is van het slaaphulpmiddel Melatonine. Anderen noemen het dan weer bij onderwerpen zoal autisme, de overgang, psychiatrische stoornissen en pscychopharmaca. Hierbij wordt het vaak ‘Mental Impairment’ (ruwweg vertaald tot mentale beperking) genoemd, maar weinig over bekend. Het is erg frustrerend dat hier zo weinig onderzoek naar gedaan wordt. Als je last hebt van zo’n soort problemen, wil je natuurlijk duidelijke antwoorden over waardoor het komt, en, misschien wel nog belangrijker, hoe je het kan oplossen. Daarnaast is Mental Impairment ook niet helemaal het juiste woord ervoor – waar wij naar zoeken is Brainfog.
Natuurlijk baseer ik mijn informatie altijd op wetenschappelijk onderzoek. Maar helaas was het zoeken naar antwoorden moeilijker dan verwacht. Volgens de universiteitsonderzoeken die ik heb gelezen, is Brainfog een symptoom dat onder verschillende soorten stoornissen valt. Hieronder vallen bijvoorbeeld burn-outs, depressies en neurodegeneratieve ziekten (oftewel, ziektes waarbij er sprake is van achteruitgang van het centrale zenuwstelsel). Daarnaast werd het ook genoemd bij overmatige alcoholgebruik, maar aangezien ik aanneem dat mijn lezers geen alcoholverslaafden zijn, heb ik deze onderzoeken niet in dit artikel opgenomen.

De Brainfog waar ik het over heb heeft ook een heel belangrijk kenmerk – het kan heel plots opkomen, en op diezelfde manier, ook heel opeens weer opklaren. Misschien ben je opeens een hele week kwijt omdat je nog niet eens genoeg denkkracht op kon brengen om een boodschappenlijstje te maken, en later lijkt het alsof er niets aan de hand is. Hoe ga je met zoiets om? En wat kan je doen om dit te voorkomen?

Vaak is het eerste symptoom wat je opmerkt een ‘zwaar’ hoofd. Het voelt net alsof je altijd in de mist loopt, en alle gedachten lijken langzamer te gaan. Je reactiesnelheid en reflexen zijn trager, alles kost steeds meer moeite, en eigenlijk wil je gewoon weer terug naar ben. En hoe langer het doorgaat, hoe erger het wordt – wakker worden kost steeds meer tijd, en je ochtendkoffie heeft minder effect waardoor je steeds meer cafeïne nodig hebt om wakker te blijven.
Ook is het steeds lastiger om je te concentreren. Je focus houden voelt net alsof je door een soort dikke modder voortploetert. Daarbij wordt je geheugen ook steeds zwakker. Je kunt je simpele dingen opeens niet meer herinneren. Vaak merk je dit in de eerste instantie niet – geheugenzwakte is iets wat heel onopgemerkt binnen kan sluipen, en wanneer je het wel opmerkt, kan het heel confronterend zijn. Toch is het goed als je het opmerkt, want dan heb je immers iets gevonden wat je kan proberen op te lossen.

Na een zoektocht in een andere medische database ben ik terecht gekomen bij een artikel over groente- en fruitinname. In dit artikel werden zes verschillende onderzoeken naast elkaar gelegd en vergeleken. Hierin werd gesproken over oxidatieve stress, wat een soort vervuiling in weefsels, vaatwanden en organen is. Dit is afval op moleculair niveau wat niet afgevoerd wordt. Om er voor te zorgen dat dit afval niet op blijft hopen, heb je antioxidanten nodig om er vanaf te komen. Vitamine E, wat oplosbaar is in vet, en vitamine C, wat oplosbaar is in water, zijn beide goede antioxidanten, en kunnen zeker helpen om gifstoffen uit je lichaam te filteren. Daarnaast zijn bioactieve stoffen zoals olijf- en amandelolie goed voor je brein.
Vaak zijn oxidanten de boesdoener. Omdat deze stoffen niet oplosbaar zijn in water, kan je lichaam het niet goed afvoeren, en worden de afvalstoffen opgeslagen in de cellen. En wanneer er veel van die oxidanten in je hersencellen zitten, is de kans groot dat je last krijgt van Brainfog.

Doorbloeding op het kleinste niveau in de hersenen vindt plaats via haarvaten, en hier komen de vervuilende stoffen ook doorheen. Zo kunnen er ongemerkt toch door het hele lichaam deze afvalstoffen opbouwen. De cellen van de hersenen kunnen ook vervuild raken door de piepkleine nano-deeltjes, die door de bloed-hersenbarrière weten te komen.
De kleinste bloedvaten, die tussen de weefsels en cellen liggen, worden gebruikt om extracellulair vocht te transporteren. Hiermee wordt zuurstof rondgepompt, en afvalstoffen naar de hoofdaders vervoerd. In het geval van de hersenen is dit natuurlijk extreem belangrijk. Maar soms gaat er iets mis, en door vasoconstrictie treedt er een vernauwing of verkramping in de haarvaatjes op.
Misschien heb je dat al wel eens gemerkt. Het voelt net als een soort bliksemschicht – een plotselinge, felle pijn. Soms voel je zelfs in de hele schedel opeens een heftige kramp. Vaak krijgen spanningshoofdpijn, stress of een burn-out hier de schuld van, maar vaak is er toch wel wat meer aan de hand. Jammer genoeg is dat iets wat niet veel artsen herkennen, en daardoor wordt er ook niet vaak voor gemeten. Toch is er wel een test voor – de Subtle Cognitive Impairment Test – en je kunt hierna vragen bij een neuroloog. Maar het meten van schade lost je klachten nog niet op, dus je zult daarna nog de juiste oplossing vinden voor jouw problemen.
Deze haarvaten, die te weinig doorbloeding en stofwisseling hebben, kunnen de cellen niet voorzien van zuurstof, en ook kunnen ook geen afvalstoffen meenemen. Als je dit wilt oplossen zul je je lichaam moeten detoxen op een moleculair niveau. Je hebt dan werkzame stoffen nodig die als een soort zeep je haarvaten schoonmaken en ondersteunen.

Deze ‘zeep’ waar ik het in de vorige paragraaf over had gaat specifiek over een werkzame stof die saponine heet. Saponine lost afvalstoffen op binnen de cel, en brengt het naar de bloedbaan. Ook heb je voor het afvoeren van afvalstoffen natuurlijk water nodig. Gelukkig is het wel zo dat saponine in groente en fruit zit. Dus een lekkere groentesoep van, bijvoorbeeld, courgette, geeft je een verse dosis water en saponine, zodat lichaam meteen aan de detox kan beginnen. Een uurtje na het drinken van dit kopje soep zal je Brainfog al een stuk opgeknapt zijn. Je urine wordt wel donkerder, ondanks dat je meer hebt gedronken, maar dat is geen reden om ongerust te zijn – dat zijn de afvalstoffen die je lichaam uitgespoeld zijn.

Gelukkig is Brainfog op te lossen. Met de juiste kruiden. Je kan de vervuiling uit de hersencellen wegdrijven meet kruiden. Op jouw specificaties wordt dit samengesteld tot een tinctuur. Gericht op het verwijden van de haarvaten waardoor er een betere doorbloeding plaatsvindt, en afvalstoffen beter verwerkt kunnen worden, zelfs op het allerkleinste niveau.
Mijn cliënten geven aan dat zo’n behandeling verhelderend werkt. De mist trekt op, en opeens wordt alles weer een stuk makkelijker. De fijne motoriek verbetert, je geheugen gaat weer goed aan het werk, je concentratie is weer terug, en je kunt zelfs weer dat boek lezen zonder in slaap te vallen!
Zoals alle behandelingen die ik geeft, zul je op korte termijn een verbetering zien. En om op lange termijn verbeteringen te zien, is het belangrijk om te leren hoe je voelt als je een verandering aanbrengt in je leven, en wat jou helpt om je medische problemen onder controle te houden.

 

Sylvia - na 40 jaar migrainevrij

40 jaar lang heb ik hoofdpijn gehad. Katinka heeft het met de massages eg kunnen halen. Eerst voor twee dagen na de massage. Door de behandelkuur had ik al snel geen hoofdpijn meer. Na een aantal weken had ik geen hoofdpijn meer. Na 6 maanden behandeling kon ik op vakantie zonder hoofdpijn! 

Thea, nu vrij van Endometriose

Na een lang en zwaar medisch traject voor behandeling van endometriose ben ik hier terecht gekomen. In de westerse geneeskunde was het maximale bereikt. Door behandelingen bij Katinka kan ik nu een pijnvrije menstruatie beleven. Fantastisch! Ben zelfs niet meer chagrijnig J Ik voel mijn lichaam beter en heb tips hoe ik het kan verbeteren. Echt een aanrader! Bedankt!! 

Thea – endometriose –

Martha - Leaky Gut Syndrome

Ik ben zo blij dat ik Katinka heb gevonden. Jarenlang darmproblemen met krampen gehad die uren aanhielden. De laatste jaren had ik deze 2x per week en moest thuis blijven in de buurt van de toilet. Had ik geluk dan duurde de aanval 2 uur had ik pech dan duurde deze aanval som 4 a 5 uren. Daarna was ik heel moe. In ieder geval na de 1e behandeling bij Katinka zijn de darmkrampen weggebleven en soms voelde ik iets op de achtergrond. Het is nu bijna 2 maanden geleden na de 1e behandeling en het is (durf het bijna niet te zeggen) zo goed als weg. Ik kan weer dingen ondernemen afspraken niet hoeven afzeggen of doktersafspraken niet na kunnen komen wanneer er een aanval spontaan op kwam zetten. Mijn man vroeg altijd wat heb je gedaan of gegeten na een aanval en ik kon alleen maar zeggen dat ik gewoon hetzelfde gegeten of gedronken had zoals ik iedere dag doe. Waarom ik dit bericht hier op FB zet omdat ik dit wil delen met zovele mensen met de klachten die ik heb gehad en dat Katinka jouw kan helpen 

- Martha - Leaky Gut Syndrome & spastische darm

Anne - slapeloosheid

Echt bizar hoe goed Katinka alle pijnlijke punten van je lichaam kent. Heerlijk dat alles weer los gemasseerd wordt.

Ik had al een lange tijd last van slaapproblemen. Katinka heeft ervoor gezorgd dat ik s'nachts niet lang meer wakker lig en ik weer een acceptabele slaap heb. Verder ook veel tips om beter met bepaalde situaties om te gaan. Ik ben zeer tevreden met het tot nu toe bereikte resultaat! Bedankt.

- Anne - Slapeloosheid