Verpleegkundige praktijk

De Heldere Maan

De schakel tussen westerse geneeskunde en natuurgeneeskunde

Slapen als een roos, ooit kon je het. Wat is er gebeurd? Het lijkt net of helemaal niets helpt. Wist je dat zo’n 30% van de volwassenen en 20% van de kinderen moeite heeft met goed slapen? Van die groep zijn veel mensen waar de gebruikelijke oplossingen helemaal niets helpen. Je wordt er gek van!

Zonder slapen kan je niet opladen. Het is de basis om lekker in je vel te zitten en te kunnen doen wat je graag wilt. Het is ook de basis van een sterk afweersysteem en het stabiel blijven van je karakter.
In de praktijk geven cliënten slaapproblemen aan als één van de hoofdklachten. Ondanks de vele zelfhulpmiddelen

bij structurele slaapproblemen komt het lichamelijke onevenwicht als oorzaak niet herkend. Staat de energiestroming weer goed, dan slaap je weer.

Onderzoek van de huisarts is gericht op het uitsluiten van bijvoorbeeld slaapapneu of zelfs hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. Een verstoring zoals tandenknarsen, Rusteloze Benen Syndroom (RLS), krampen en spasmen, maar ook het ervaren van harde geluiden (Exploding Head Syndrome) of levensechte nachtmerries. Er zijn 81 (!) diagnoses voor niet kunnen slapen.
Juist het combineren van verschillende medische perspectieven geeft de kracht die ieder mens verdient. Dat betekent niet dat je een avondbehandeling krijgt. Het betekent dat ik het dag-nachtritme van jouw systeem kan corrigeren vanuit meerdere (para)medische perspectieven.
Onderzoeken hebben al veelvuldig aangegeven dat complementaire behandeling veel effectiever is. In het protocol van het Nederlands Huisarts Genootschap staat dit zelfs uitgebreid beschreven.

Jij bent het zat om elke nacht wakker te zijn, de tijd op de wekker voorbij te zien kruipen. Of het ergste; vlak voor de wekker afgaat toch in slaap vallen! Dat is een enkele keer niet heel erg. Een feestje of oudejaarsavond is dat meer dan waard. Vervelend wordt het wanneer dit elke nacht gebeurt. Er zijn mensen die mij pas bellen als ze bijvoorbeeld een jaar lang, élke nacht, amper kunnen slapen! Zoals bekend kunnen medicijnen een wenselijke maar tijdelijke oplossing zijn.
Bovendien als je al met oordoppen ligt, de kinderen uit logeren zijn, je een rustgevend ritueel hebt gedaan, melatonine in de hoogste dosering hebt ingenomen en je echt niet meer hoeft te plassen…. Wat dan?

Langdurig slaaptekort heeft invloed op je brein. Wat dacht je van de mate van concentratie die je nu hebt. Een onderzoek over de effecten van slaaptekort op werk en leven algemeen. Met een moeilijk woord noemen ze dat “destabilisatie van de waaktoestand”. De gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de spieren, aandacht en werkgeheugen, maar ook voor je stemming worden instabiel. De grijze massa werkt niet zoals je gewend bent van jezelf. Sommige mensen hebben hier een aanleg voor. Dat verklaart jouw situatie maar voor een deel. Want vroeger sliep je prima! Ook is aangetoond dat de hersenen zich aanpassen aan het slaaptekort. Helaas heeft die aanpassing geen effect op de zogenoemde ‘instabiele prestaties’.

“Tekorten in de prestaties overdag als gevolg van slaapverlies worden universeel ervaren en gaan gepaard met aanzienlijke sociale, financiële en menselijke kosten.”

“Slaapgebrek geassocieerd met slaapfragmentatie resulteert ook in neurocognitieve prestatieverminderingen. “

Allemaal jargon voor een onderbroken nachtrust waarbij de moeheid invloed heeft op de werking van het brein. Het niet helder nadenken merk je aan het gebruik of verslaving aan koffie en andere cafeïne drankjes. Brainfog is onderschat effect. Het verlies van concentratie en gebrek aan energie geven een neerwaartse spiraal.

Alle onderzoeken naar de slaapproblemen geven misschien wel een antwoord op waarom, maar niet op wat werkt wel. Volgens mij mist men een essentiële factor. Het energiesysteem van het lichaam heeft geen evenwicht van overdag/nacht is.

Een andere visie werkt heel verfrissend.
In de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft men gezien dat de kwaliteit van nachtrust afhankelijk is van de balans tussen activiteit en slaap/rust.
Zij zien het als ontspannen van de geest en dromen is hier een uiting van.
Een mooi voorbeeld is de maagmeridiaan. De maag is westers alleen bekend om het ontvangen en verteren van voedsel. In de TCM is dat aangevuld met het verteren van gedachten en emoties. De vertaling van een punt op de buik is ‘Rest & digest’. Rust en verteer, niet alleen met het kerstdiner, maar elke dag! Is er in die energiestroom een blokkade dan zal de cliënt moeilijk inslapen en vervolgens wakker worden met honger of een eetbui.
Zo is de diagnose restless legs in de TCM gekoppeld aan de levermeridiaan. Die is verantwoordelijk voor een vloeiende energiestroom. Is daar een blokkade in dan is er onvrijwillige, schokkerige beweging.
De 5 elementen worden ondersteund door 8 ‘wondermeridianen’. Zij moeten de balans in energieverdeling behouden. Hier zit de diagnose waarbij men de ogen niet open kan houden. In tekenfilms zie je dat aan de luciferhoutjes of plakband.
Dit probleem is met behulp van het eigen energiesysteem in het goede slaap/waakritme te krijgen. Hoe je dat zelf leert aanvoelen en toepassen is een standaard onderdeel van de behandelingen.

In de nacht kan de energie niet afvloeien naar de organen waardoor de onrust blijft hangen in het brein.
Misschien slaap je slecht of helemaal niet in, misschien word je rond 5 uur wakker.
De signalen zijn voor mij informatie. Ik wil alles weten over de eigenschappen van jouw klachten, waar de lichamelijke blokkade is en de oorzaak van de onrust Net als acupunctuur maar dan zonder naalden maak ik gebruik van acupunctuurpunten.

De Traditionele Chinese Geneeskunde ziet de mens als samenhangend energiesysteem. Dat gaat dus verder dan het holistische beeld wat nu door medici wordt gebruikt. De behandeling is in de eerste plaats gericht op het corrigeren van het dag-nachtritme. In een korte, intensieve kuur van 6 behandelingen in 3 weken slaap je en slaap je door. Daarna richten de behandelingen zich op alle zaken die het vernieuwde evenwicht kunnen verstoren. Dit duurt 6 weken en is 1x per week. Het traject wat erna komt gaat zorgen dat je het juiste evenwicht kan behouden en is om de week. De duur is afhankelijk van het persoonlijk behandelplan. In de vorm van deze kuur leert je lichaam de energie in de nacht weer te harmoniseren. Het brein kan weer tot rust komen en opladen voor de dag.

Je hebt pas goed geslapen als je lichaam uitgerust is en je geest energiek. Klopt! Dan voel je je goed voor de hele dag.
Maak een afspraak en reset jouw slaap.

 

 

 

 

Benieuwd naar jouw persoonlijke plan?

Vraag vandaag nog een informatie aan.
Informatief, gratis & vrijblijvend

De nieuwste blog als eerste lezen?

Ilona, fybromyalgie

Katinka heeft mij in relatief korte tijd een flink stuk geholpen. Steeds op zoek naar nieuwe inzichten om iemand te helpen, super! Ik ben erg blij met de behandelingen en merk het direct wanneer er een langere tijd tussen zit.

Ilona – Fybromyalgie –

José, hypothereoïdie

In de dagen na de behandeling ging ik me beter voelen, en beter voelen en beter voelen en beter voelen… Ik kreeg veel meer energie en had veel minder last van kwaaltjes. Verbijsterend vind ik het effect!

José – Hypothyreoïdie –

Marloes - Fit met ernstige kyfose

Ik voelde direct minder spierspanning, mijn houding is verbeterd en de pijnklachten zijn na jaren vele malen minder. Ik kom graag met regelmaat voor verdere verbeteringen.

- Marloes - Syringo Myelia / Ernstige kyfose door ontsteking tussenwervelschijven

Erika, nu geen heftige stemmingswisselingen

Na 5 maanden merk ik echt verschil. Meer ontspannen, zit beter in mijn vel en voel me heel goed. Ik weet niet hoe je doet, maar blijf dit vooral doen!

- Erika - PMS / PMDD

Joyce, lymfe schoonmaken

Katinka voelt en begrijpt het lichaam en de persoon heel goed. Daardoor is een behandeling niet alleen heel nuttig maar ook prettig. Laag voor laag, steeds een stapje verder tot de klacht is opgelost gaat ze geduldig door.

Joyce - Seizoensdetox -

Aandacht kennis vergroten draagkracht kunde empowerment zelfgenezend vermogen tijd uitleg warmte begrip oplossingen

De Heldere Maan is aangesloten bij de BATC en is ingeschreven als Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut. Hiermee komt de behandeling in aanmerking voor vergoeding van de verzekeraar. Dit is een beroepsvereniging die uitgaat van vijf principes die gezondheid optimaliseren. Voor meer over de vijf principes klik hier