Verpleegkundige praktijk

De Heldere Maan

De schakel tussen westerse geneeskunde en natuurgeneeskunde

Een triggerpoint is een gevoelig plakje in een strakke streng spierweefsel dat pijn doet als je erop drukt. De spier is door een vorm van overbelasting continue aangespannen. De vezel kan niet meer ontspannen en geeft uitstralingspijn op onverwachte plekken. Het is een pijn die heel aanwezig is en de kwaliteit van leven kan verwoesten. Omdat het niet zichtbaar is op röntgenfoto’s en ook nog eens afgeleide pijn geeft, dus niet op de plaats van de boosdoener, is het moeilijk te traceren. De afgeleide pijn kan hoofdpijn geven, maar ook de werking van de interne organen verstoren, of de zenuwen beklemmen. Frozen shoulder en carpaaltunnelsyndroom zijn hier voorbeelden van. Oorzaken zijn

 

even uiteenlopend. Bij RSI denkt men aan de ergonomie bij bureauwerk. Dat klopt. Heeft u er weleens aan gedacht dat het ook met de slaaphouding te maken kan hebben?

De oorzaak wegnemen is het belangrijkste, maarja, wat is dat? Sporten bijvoorbeeld kan heel belastend zijn voor spieren. Stel, je doet graag mee met marathons. Hardlopen kan nooit zo moeilijk zijn, dus je begint en het lukt. Dan krijg je last van een klacht, het is niet zo erg, je gaat door met je geweldige prestaties behalen. Echter, heb je stilgestaan bij de mate van belasting voor je lichaam? Topsporters hebben professionele begeleiding en een team fysieke behandelaren klaarstaan. Voor en na elke topprestatie worden de spieren geholpen om te ontspannen, om verzuring tegen te gaan en triggerpoints.

Je kan het verschil tussen spierpijn en een triggerpoint merken: bij spierpijn doet de hele spier zeer wat over gaat bij rust en warmte; de pijn van een triggerpoint verdwijnt tijdelijk bij rust, maar komt terug als je zonder aanpassing weer sport. Het is een bepaalde plek in de spier wat verhard is.

Je kan het niet altijd vinden, het kan namelijk ook zitten in een spier waar je niet zo makkelijk bij kan. Bijvoorbeeld onder de grote bilspier, of een aanhechting aan de kaak, wat bijvoorbeeld jeuk in het binnenoor geeft of een trillend ooglid, of clusterhoofdpijn…

 

Triggerpoints zijn goed te op te lossen met tuina. Bij een behandeling van De Heldere Maan is de zoektocht en  naar triggerpoints inbegrepen.

Dus waar wacht je op? Maak Contact en ontdek jouw mogelijkheden!

 

Benieuwd naar jouw persoonlijke plan?

Vraag vandaag nog een informatie aan.
Informatief, gratis & vrijblijvend

De nieuwste blog als eerste lezen?