De Wilg, een pijnstiller

          Wist je dat de wilg wel 30 meter hoog kan worden? En dat via deze bescheiden plant ‘aspirine’ is ontdekt?

De boom zet graag zijn wortels naast een sloot want hij is dorstig. De naam schietwilg is omdat er maar 1 tak in de grond nodig is. Het wortelsysteem is een manier voor het verankeren van de bodem, wat goed dienst doet in overstromingsgebieden.

Een ander weetje wat ik mooi vind is dat deze boom al duizenden jaren wordt gebruikt als pijnstiller. 4500 jaar geleden werd de bast gebruikt door de Assyriërs en Babyloniërs op ontstoken gewichten en botbreuken. In het oude Egypte maakte men van de zaden en blad pijnstillende balsem en zwachtels op ontstoken huid en botbreuken. Gedurende de geschiedenis werd het ingezet bij pijn, slapeloosheid maar ook malaria.

 

De werkzame stof (salicine) van deze oermethode werd in 1829 ontdekt. Dit werd geïsoleerd in 1838 en al snel commercieel aangeboden. De patiënten kregen echter last van bijwerkingen, dat had de farmaceut niet verwacht. De looistoffen die de plant erbij levert waren eruit gehaald. Helaas kreeg men last van maagpijn en braken. Vanaf 1896 werd de stof ‘acetylsalicylzuur’ in synergie aangeboden en de naam ‘aspirine’ was geboren. Je kent het als paracetamol.

 

Wat me ook verraste was de functie wichelroede waarmee druïden werden ingehuurd in de zoektocht naar ijzer.

 

Wat je moet weten voor een veilige toepassing.

Bij gebruik van de bast mag het niet gekookt worden. Gebruik dan de bast van 2 jaar oude twijgjes. Gemakkelijker zijn gebruik van blad en de eetbare katjes. In de juiste doseringen geeft het zelfs minder bijwerkingen dan een reguliere NSAID. De absorptie vind pas plaats in de darm, dus de looistoffen zijn begeleidend door de maag. Overdosering kan leiden tot maagpijn, oorsuizen, huiduitslag en gezwollen ogen.

Contra-indicaties om rekening meer te houden

In borstvoeding vindt er een omzetting plaats van de derivaten van acetylsalizuur waar de zuigeling huiduitslag van krijgt.

Door de licht bloedverdunnende werking hou je rekening met een actieve bloeding en 14 dagen rondom een chirurgische ingreep.

 

In de mythologie speelt de wilg een belangrijke rol met magie en folklore van vele culturen. De boom wordt in verband gebracht met dromen, kunstzinnige inspiratie en tovenarij. De wilg is ook de boom van de kracht van wedergeboorte. Er kan geen nieuw begin zijn voordat gebeurtenissen en eerdere verliezen zijn verwerkt. Daarom is de wilg een archetype van verdriet, stilte, verwerking en herwaardering. Daarnaast symboliseert de wilg vriendelijkheid en rust. Volgens het bijgeloof zou de wilg een sterke magische lading hebben. Bij de Germanen was de boom een symbool van de dood. Heksen zouden in de kruinen van de wilgen rusten. Vroeger maakte men daarom fluitjes uit wilgenhout om heksen en duivels te verjagen. Dát zijn wetenswaardigheden voor een andere keer. ;) 

Groetjes Katinka Hagenaar ›